Med flotte resultater i bagagen efter sommerens skue i Roskilde, følger fornemmelsen af at være på vej i den rigtige retning, vi mærker trivsel i bestanden, og en øget fornemmelse af at tage de rigtige beslutninger.
Et fantastisk netværk blandt lokale fåreavlere har hjulpet os godt på vej. Her har vi kunnet trække på den viden og erfaring vi havde brug for.
Derfor har vi i oktober haft besøg af Asger Markussen og Brian Lundgaard, der velvilligt stillede op til bedømmelse og hjemmekåring her på Kristiansholm…
I foråret 2017 flyttede vi ind på skønne Kristiansholm. Her hvor den Sydvestsjællandske natur er smukkest, medbragte vi også drømmen om at holde får, og her var stedet med de perfekte rammer til at realisere den.
Det hele startede egentlig som tanken om en hobby, og vi ønskede os bare en lille flok på 3 moderdyr og en vædder, og dermed kun de lam, som vi selv kunne spise.
Men som med alt andet i vores liv, har vi det med at blive bidt af det vi gør, og grave os dybt ind i al den tilgængelige viden der er på området. Det har været en fantastisk rejse med mødet af mange nye, kloge fårefolk, hvis viden vi har tappet af i overflod.
At købe et får er måske ikke det sværeste, men at finde frem til den rigtige race, der passer bedst til os og vores holdninger til produktionsdyr og dyrevelfærd, var jo en helt anden sag.
Valget faldt på den – herhjemme forholdsvis sjældne - kødrace, Zwartbles. Dels forelskede vi os omgående i deres smukke aftegninger med hvid blis, sokker og halespids i en flot kontrast til den sortbrune farve, og den tætte, korte uld.
Zwartbles er kvalitetskød, der sidder godt placeret på store, elegante, harmoniske, sociale dyr, der trives rigtig godt med mennesker omkring sig.
Via netværk kom de første 3 moderfår til: Tvillingerne, Elske, Elvira og Ellie-Margrethe med et vædderlam ved siden, som nu hedder Erik.
Og her gik den lille flok på foldene i Sandved… Vi manglede nu kun en voksen vædder, der kunne øge antallet i flokken. Og smukke Dachan fandt vi hos en dygtig avler, Nejlinge Zwartbles i Nordsjælland. Og så havde hun også nogle skønne piger gående, og pludselig havde vi købt 2af dem også, og herefter er flokken vokset til af helt naturlig vej.
Dachan har allerede udviklet sig til et pragtemplar af racen, og det er heldigvis ikke kun os selv, der synes det. Derfor kunne han sagtens blive stamfader til en ny gren af Zwartbles på vores egn. Allerede i sommeren 18 havde vi valgt at fremvise ham på skue. Det var samtidig første gang at racen blev vist frem på skuet i Roskilde. Vi var kun 3 Zwartbles avlere her, og Dachan fik allerede her flotte bedømmelser, hvilket jo igen gav os endnu mere blod på tanden.
Vi har også valgt at bruge en del af vores tid på det faglige avls- og foreningarbejde, og herigennem har vi efterhånden opbygges såvel et lokal, som et nationalt netværk, og herfra kommer også vores 2 moderfår med trillingelam i maven.
En voksende flok med god sundhed og trivsel er på vej på Kristiansholm – hunddyrene er roligere i en større flok, og finder deres plads i hierarkiet, når de er flere sammen.
Vi er i nær kontakt med vores dyr i det daglige, og vi betragter hele flokken som en udvidet del af familien.
Og vi vil fortsat bestræbe os på at gøre det endnu bedre, og udvide flokken på skuet næste gang flere dyr med næste gang, for det er vi for alvor blevet bidt af. Og her finder vi gode potentielle emner til udvidelsen af flokken
Status 2020:
Vi er i fremgang, og flokken vokser. Vi glæder os hver dag over synet, og ved tanken om at der kommer flere smukke Zwartbles på markerne i det danske landskab, men vi er også nået til det punkt, hvor vi fik behov for at udvide, og har derfor etableret nogle rigtig gode græsningsaftaler og udvide i denne form.
Kristiansholm vokser
Målet er 45 moderdyr, og 3 væddere fra forskellige linjer. De sidste har vi, men vi vil gerne i løbet af de kommende 3 års tid fordoble flokken af dejlige damer.
Med flotte bedømmelser på 2019-dyrskuet i Roskilde, føler vi os mere trygge, og har en stærk fornemmelse af at være på vej i den rigtige retning.
Og derfor kunne vi se logikken i at følge op med en hjemmekåring, og dermed en faglig individualistisk vurdering af de dyr, vi gerne vil fortsætte avlen med.
Dommerne fra Dansk Fåreavl, Brian Lundgaard og Asger Markussen kom på besøg her den 19. Oktober, og det var ikke uden en lettere præstationsangst, vi tog imod.
Ud af vores 25 får opnåede vi en optimum status på hele 7 af dem, mens resten havde små, ubetydelige skønhedsfejl, der dog ikke vil påvirke den fremtidige avl.
Et resultat vi faktisk er lidt stolte af, og som nu har bekræftet os i at vi holder en høj standard. At vi fortsat er på vej i den rigtige retning.
Og det er netop hvad der driver os videre, holder os stangen for at avle de bedste dyr, til den største personlige tilfredshed for os selv.
Vores dyr er tamme, kælne, menneskevante produktionsdyr og hver dag er en særlig glæde sammen med dem. Når dyrene har det godt, kan det ses og smages på kødkvaliteten, så vi kan roligt konstatere, at vi er kommet ind i den gode cirkel.
Den seneste anerkendelse aspirerer os blot til at stramme os endnu mere an.
Februar 2020
Vi er nu gået ind i slutdrægtigheden, på 18 får og gimmere venter vi os 36 lam. En skal have 5-linger, 3 skal have trillinger, 8 skal have tvillinger og 6 skal have et enkelt.
Det bliver en spændende og travl marts måned vi går i møde, første læmning er sat til 8 marts, også så kommer de ellers spredt frem til 6 april.
De bedste hilsner
Jerry & Torben Bækgaard-Salling
Klik på linjen, du vil læse mere om, så åbner den på ny side
2
3
4
5
6
7
8
9
10